George Orwells 1984 is het populairste boek van dit moment… dankzij Trump

George Orwells 1984 is het populairste boek van dit moment… dankzij Trump
27 januari 2017 paperlovers
Paperlovers boekenabonnement 1984

Uitgeverij Penguin kan de klassieker 1984 van George Orwell niet aangesleept krijgen. Sinds de adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Kellyanne Conway, het over ‘alternative facts‘ had, is het boek bijna overal uitverkocht. Waarom?

De klassieke roman van de Britse schrijver George Orwell, voor het eerst uitgegeven in 1949, vertelt het verhaal van een totalitair regime waarin de ‘Ministry of Truth‘ propaganda verspreidt en de geschiedenis herziet.

Het boek is een beroemde dystopie, een visie op de westerse wereld anno 1984. Het is een waarschuwing tegen totalitaire regimes, zoals nazi-Duitsland en Stalins Sovjet-Unie. Beroemd is de uitspraak Big brother is watching you. Big Brother is de almachtige leider van het totalitaire bewind in Oceanië waar de hoofdpersoon van het boek, Winston Smith, woont. Het verhaal is een bittere satire op een politiek systeem dat totale controle heeft over zijn onderdanen, met een perfecte greep op hun doen en laten, en zelfs denken.

Waarheid van 1984

Orwell bedacht voor het boek, dat zich afspeelt in Airstrip One (voorheen Groot Brittannië), het concept ‘Newspeak‘; een taal die door de regering is bedacht om de manier waarop mensen denken te beïnvloeden. Tegenwoordig wordt er vaak van ‘Newspeak‘ gesproken als politici of anderen de waarheid verdraaien of mooier doen voorkomen door middel van eufemismen van gebeurtenissen.

‘Freedom is the freedom to say that two plus two make four. If that is granted, all else follows,’ schrijft Orwell in zijn boek. Hij bedoelt dat ‘de Partij’ kan zeggen dat twee plus twee vijf is, en dat de gehele geschiedenis wordt veranderd, alsof dat altijd het geval is geweest. Ofwel: twee plus twee is niet vier, maar wat ‘de Partij’ zegt dat het is. De waarheid is wat ‘de Partij’ zegt dat de waarheid is.

Alternative facts

Toen Conway werd gevraagd waarom Trumps perswoordvoerder, Sean Spicer, claimde dat de presidentiële inauguratie de ‘grootste opkomst ooit’ kende. Dit terwijl de mediacijfers hadden die lieten zien dat het aantal bezoekers juist een stuk lager was dan eerdere inauguraties. Toen de media vraagtekens zetten bij deze bewering, bedacht Trumps adviseur Kellyanne Conway de term ‘alternative facts‘.

Veel journalisten spraken direct van een Orwelliaanse term. En binnen een mum van tijd stond 1984 op nummer zes van bestsellers bij Amazon. De enorme populariteit die het boek nu geniet, is bijna niet bij te benen voor uitgeverij Penguin. Ze hebben er direct 75.000 laten bijdrukken.

Benieuwd naar 1984 en andere klassiekers? De We are Paperlovers box met klassiekers is een selectie van de mooiste romans. Zo ontvang je elke maand een must read. Zonder twijfel is 1984 een van de mooiste must reads, en niet voor niets dus ook een van de boeken die je in het boekenabonnement terug zou kunnen vinden. Als je deze er sowieso bij wilt, laat het dan weten in de opmerkingen.

 

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Oops!
We groeien te hard...
Om dit bij te benen, nemen we tijdelijk helaas geen nieuwe abonnees aan. Laat je e-mailadres achter om op de (vrijblijvende) wachtlijst te komen voor de toekomst!
Inschrijven
Blijf op de hoogte!
close-link