10 tips om meer te lezen

10 tips om meer te lezen
9 januari 2017 paperlovers
Paperlovers boekenabonnement

 

Elk jaar weer is het je voornemen: dit jaar ga je écht meer lezen. En met goede moed koop je elke maand een paar boeken, want nu wordt alles anders. Maar die stapel boeken naast het bed hoopt zich langzaam maar zeker op, als een constante herinnering in wat niet is gelukt.

Meepraten over de debuutroman van het nieuwe aanstormende talent of dat inspirerende boek van die coole ondernemers, dat kun je al lang niet meer. Zonde! Dus dit jaar is nu écht het jaar om hier verschil in te maken. We zetten tien tips op een rij waardoor je elke dag een beetje meer gaat lezen. Babysteps!

1. Lees alleen wat je echt leuk lijkt

Het lijkt zo logisch, maar niks is zo onmogelijk als beginnen in een boek dat je niet echt aantrekt. En toch proberen we het keer op keer, want ‘iedereen zegt dat het een goed boek is’. Als het jou niet leuk lijkt, laat het dan lekker liggen! Lezen moet je voor jezelf doen, niet omdat je vindt dat je het moet hebben gelezen. Dus: laat die zogenaamde imago-boeken links liggen en pak iets waar je zin in hebt!

2. Stop met lezen als je er geen plezier in hebt

Mocht je nou toch in een boek zijn begonnen, wat je eigenlijk tegenvalt, leg het dan gewoon weg. Alleen omdat je in een boek bent begonnen, betekent niet dat je het ook daadwerkelijk hoeft uit te lezen. Lezen doe je voor je plezier. Dus heb je geen plezier in dit specifieke boek? Next! Er zijn nog genoeg andere.

3. Lees één boek tegelijkertijd

Supergoed dat je meerdere dingen tegelijkertijd kunt doen, maar probeer het niet toe te passen op het lezen van boeken. Niet alleen zorgt het ervoor dat je niet echt in het verhaal kunt opgaan (je moet namelijk elke keer weer opnieuw ‘inkomen’), maar het werkt ook nog eens superverwarrend. Lees dus gewoon één boek, en bewaar dat andere boek voor erna.

4. Neem je boek altijd overal mee naartoe

Ja, overal. Want één van de meest gehoorde excuses is: geen tijd. Maar er zijn zo veel momenten op een dag dat je moet wachten. Als je dan een boek uit je tas kunt toveren, lees je zo weer een paar bladzijdes! Bovendien verveel je je niet, win-win dus!

5. Lees voor het slapengaan

Natuurlijk, je kunt nog even netflixen in bed, maar dat verstoort alleen maar je nachtrust. Terwijl het lezen van een boek er juist voor zorgt dat je lekker zult slapen! Bovendien creëer je zo een leesritme, waardoor je dat boek zo uit hebt!

6. Lees vroeg in de ochtend

Wie het boek The Miracle Morning van Hal Elrod heeft gelezen, doet het misschien al. In dit boek legt Elrod uit hoe hij zijn dag een stuk productiever heeft gemaakt, en zijn leven daarmee leuker, door elke ochtend op tijd op te staan (lees 5.30 uur). Die tijd die hij daarmee wint, voordat de wereld ‘aan gaat’ spendeert hij aan sporten, ontbijten, wakker worden en, jawel, lezen. Zijn tip: lees elke ochtend iets wat je inspireert. Zo begin je de dag positief en rustig. Het helpt! Bovendien zorgt ook dit ervoor dat je elke dag wat extra bladzijdes leest én in een ritme komt.

7. Vind een rustige plek

Ken je dat: je bent vijf bladzijdes verder, maar je hebt eigenlijk geen idee wat je hebt gelezen. Grote kans dat je dan was afgeleid. Zorg dus altijd dat je in ieder geval geen afleiding om je heen hebt, maar op een rustig plekje zit waar je je kunt focussen. Geen rustige plek in de buurt? Zet dan een koptelefoon op. Liever niet met muziek waarop je je focust, denk aan klassiek of het geluid van de zee. Echt, het helpt.

8. Gun jezelf die rust

Wie kent het niet: je zit net rustig, en bedenkt dat je de was nog moet doen! Hup, voor je het weet, sta je alweer met een berg kleren in je handen. We zijn zo geprogrammeerd dat we onszelf bijna geen rust meer gunnen. Bezig zijn, dat is het doel. Maar zo af en toe een momentje nemen om je hersenen te laten rusten, doet wonderen, dus denk de volgende keer als je wilt opspringen na vijf regels te hebben gelezen: straks kan het ook nog. Opladen is key.

9. Word lid van een boekenclub

Bestaat dat nog? Ja! En het is heus niet alleen voor alleenstaande zestigers die niks beters te doen hebben. Je hebt boekenclubs in alle vormen en maten. Zoek dus eentje die bij jou past, want je zult zien: het helpt echt. Je wilt tenslotte niet de enige zijn die dat boek niet heeft gelezen waarover jullie het morgen zullen hebben.

10. Maak een planning

Dat klinkt misschien een beetje overdreven; tenslotte lees je voor je lol. Maar als jij aan het eind van het jaar blijft zitten met een stapel boeken die je had willen lezen, maar niet hebt gedaan, begrijp je waarom. Hoeveel boeken wil je gemiddeld per jaar lezen? Zijn dat er 5? 10? 50? Dan weet je hoeveel tijd je nodig hebt en dus per dag ongeveer moet uittrekken om dit te bereiken. Begin niet te ambitieus, niks is zo vervelend als direct al achter de feiten aanrennen. Een boek per maand is voor iedereen een mooi begin.

Boekenabonnement

Geïnspireerd? Probeer dan één van onze boxen. Elke maand ontvang je een boek in je brievenbus dat we speciaal voor jou selecteren, op basis van je wensen, voorkeuren en interesses. Zo weet je zeker dat het een boek is dat je met plezier leest, hoef je zelf geen onderzoek te doen naar de mooiste, leukste, bijzonderste boeken die je moet hebben gelezen én blijf je op de hoogte van debuutromans, nieuwe boeken en mooie klassiekers.

Lees meer over hoe het werkt of bekijk direct welke boxen we zoal aanbieden.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Oops!
We groeien te hard...
Om dit bij te benen, nemen we tijdelijk helaas geen nieuwe abonnees aan. Laat je e-mailadres achter om op de (vrijblijvende) wachtlijst te komen voor de toekomst!
Inschrijven
Blijf op de hoogte!
close-link